top of page

Tekst: Billedhuggeren

Fenalår til tørk, en traktor, lammetunger på en krok, en pike i gips, feler under arbeid, pilspisser, byster av Alf Prøysen, kong Olav V, Hjallis og Halldis Moren Vesaas, vernebriller, våt leire, fem hestemedaljer og utsikt mot Jotunheimen. Hvor i all verden har vi kommet?

Av Mette dybwad Torstensen.

Magasinet: KUNST2-2012:

 

Midt i dette universet står billedhuggeren Svein Tore Kleppan på 196 centimeter og buskete øyenbryn, ganske så like øyenbrynene på Rodins berømte skulptur av Balzac.

- Jeg er faktisk like høy som Michelangelo. Han må ha ruvet i sin samtid, sier Kleppan mens han lener seg på en byste av sin far med størknet stearin på skulderen. 

- Han er alltid med på fest, skjønner du, og er lysestake, ler Kleppan mens fotografen ber han lukke øynene, se for seg det beste verket han har laget, og åpne øynene når han har det klart for seg. 

Men la oss ta det hele fra begynnelsen, før uværet satte inn fra Jotunheimen, og fjellovergangene her i landet ble stengt en ruskete torsdag i januar.

Trondheimstoget stopper på Ringebu stasjon, og billedhugger Svein Tore Kleppan plukker oss opp. Mens vi kjører langs Lågen, forteller han om den brede Gudbrandsdalen hvor hegrene i store flokker lander for å spise og hvile for videre tur nordover, om den store elgfaren nå, inngangen til Rondane som vi passerer, Frydalen, Rørosslepet og gamleveien til Røros og kirken, kalt Gudbrandsdalsdomen. 

- Som Nesøya-gutt synes jeg det er vakkert her, men de som bor her, sier stort sett at man kan ikke leve av utsikten, smiler Svein Tore og svinger av hovedveien med to kjempedigre arbeidsnever som har hugget i stein og modellert i snart 40 år

På bordet ligger et titalls halvferdige feler som også er Kleppans lidenskap. Han har spilt folkemusikk siden 1975.

- Nesten alle på akademiet drev med et instrument. Felene jeg lager, låner jeg til Musikkhøgskolen eller spillemenn. Jeg tror at enten du velger maleri, skulptur eller et instrument, foredler du kun ditt verktøy. Det handler om mye av det samme. 

På hyllene kikker kong Olav fra Hankø ned på oss. Leif Juster, Alf Prøysen, Mor Åse fra Peer Gynt, Tarjei Vesaas sin Fuglane, Hallis Moren Vesaas, Kleppans ekskone som gravid, og igjen datteren til Kleppan, nå åtte år. En samling fiktive roller og levde personer i skjønn forening. Og en bue og en haug med piler.

Utdannelse

1981-1982

1977-1982

1976-1977

1975-1976

1972-1975

Statens kunstakademi, Oslo. Videreutdanning, stipend, Italia

Statens kunstakademi, Oslo. Veiledning av prof. Per Palle Storm & Ludvig Eikaas

Statens lærerhøgskole, Notodden: Faglærer i tegning

Statens handverk- og kunstindustriskole, Oslo

Svennebrev i treskjærerfaget. Hjerleids, Dovre

Separatutstillinger i utvalg:

Skien Kunstforening, Norsk Skogbruksmuseum på Elverum, Kulturhuset Banken i Lillehammer, Kunstforeningen i Stavanger og Kunstnerforbundet i Oslo. Deltatt syv ganger ved Østlandsutstillingen fra 1978, og syv ganger ved Høstutstillingen fra debuten i 1976.

Utsmykninger vunnet i konkurranser i utvalg:

Brumunddal bropark og Sagbruksarbeideren, Rondablikk Høgfjellshotell og Per Gynt, stortingsrepresentant Erling Engan, Hamar Stortorg sitt nasjonalmonument over arbeiderkvinnen, Ovnshusarbeiderne på Sauda smelteverk, kommunesymbolet Elgoksen i Brumunddal, Livets dans ved Sentralsykehuset Hedmark og Mor og barn og Møte ved Bærum nye sykehus.

Utsmykninger i utvalg, tildelt, bestilt eller innkjøpt: 

Skikongen Ole Ellefsæter i Nybygda, portrettbyste av komponist Leif Solberg i Lillehammer, Kokka i Namsos skulpturpark, minnepark over Henrik Ibsen i Skien, portrettbyste over fotballtrener Kristian Finborud i Hamar, Villanden (Hertvig og Eyolf) i Skien, portrettbyste av Kjell Borgen i Hedmark, krusifiks i Lillehammer kirke, portrettbyste av Odvar Nordli i Hamar, Blokk jenta på Aker Brygge, Hjallis Skøytekongen i Vikingskipet på Hamar, Olav V, seilerkongen ved Hankø og Alf Prøysen ved Det Norske Teater.

bottom of page